Λίγα λόγια για το εργοστάσιο...

Το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Καολίνη ιδρύθηκε το 1925 από τον Μιλτιάδη Κλωναρίδη στη θέση Κλωνάρι (μετονομασία της θέσης Βούρλα), λίγο έξω από τον Αδάμαντα της Μήλου. Αποσκοπούσε στην εκμετάλλευση δύο ορυκτών, του καολίνη και του πυριτικού οξέως που αφθονούν στη Μήλο, με κονιοποίησή τους και περαιτέρω κατεργασία. Είχε δυναμικότητα παραγωγής 3.600 τόννους μηνιαία, διέθετε εγκαταστάσεις τριβής, αυτόματου ζυγίσματος και δική του αποβάθρα.

Παρόλη την έντονη δραστηριότητα εξόρυξης στο νησί, το 1960 κρίθηκε ασύμφoρη και το εργοστάσιο έκλεισε. Έκτοτε παραδόθηκε στη λήθη του χρόνου όπου βρισκόταν σε εγκατάλειψη για αρκετά χρόνια.

Εξωτερική όψη του κτιρίου την εποχή της ερείπωσής του.

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, που είχε όμως αρχίσει να καταρρέει λόγω εγκαταλείψεως.

Το κτίριο βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση έως ότου περάσει στην ιδιοκτησία της ΟΡΥΜΗΛ Α.Ε..

Η αρχική ιδέα ήταν να διατηρηθεί, μετά την αναστήλωσή του, ως ένα χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου. Η τελική απόφαση για την αξιοποίησή του ως κέντρου συνεδρίων και πολλαπλών εκδηλώσεων ήρθε για να δώσει λύση στο πρόβλημα της ελλείψεως μεγάλων αιθουσών στη Μήλο.
Το έργο της αναστήλωσης και της μετατροπής σε συνεδριακό κέντρο χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία ΟΡΥΜΗΛ Α.Ε., που ανήκει στην κα Καίτη Κυριακοπούλου (από τους κύριους μετόχους της S&B), η οποία, στη μνήμη του πατέρα της Γεώργιου Ηλιόπουλου, και με σκοπό τη συνεισφορά στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού, προχώρησε στην αξιοποίηση του εγκαταλειμμένου συγκροτήματος κτηρίων και στη μετατροπή τους σε πόλο προσέλκυσης συνέδρων από όλο τον κόσμο.
Tο ερείπιο αναστηλώθηκε με υψηλής αισθητικής κριτήρια και σεβασμό στην αρχική του αρχιτεκτονική και από το 2000 αποτελεί το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου – Γεώργιος Ηλιόπουλος το οποίο βρίσκεται στον Αδάμαντα, το επίνειο της Μήλου, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων.

Σημερινή όψη του Συνεδριακού Κέντρου Μήλου - Γεώργιος Ηλιόπουλος

Το Κέντρο, με τα συνέδρια που πραγματοποιούνται σ’ αυτό, προσελκύει εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τουρισμό υψηλής ποιότητος, παράλληλα δε, με τα πολιτιστικά δρώμενα που φιλοξενεί (όπως θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, μουσικές εκδηλώσεις), συνεισφέρει αποφασιστικά στην περαιτέρω πολιτιστική αναβάθμιση της Μήλου.

Το Κέντρο είναι κατασκευασμένο και εξοπλισμένο σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και εκτός από τους συνεδριακούς χώρους υπάρχουν γραφεία διοικήσεως, ειδική αίθουσα για τον Τύπο, αίθουσα Internet, και πλήρες ιατρείο, ενώ όλα τα σημεία του που προορίζονται για το κοινό είναι προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο περίβολος του Κέντρου διαθέτει χώρους στάθμευσης 100 οχημάτων και περίφραξη ασφαλείας για διευκόλυνση της εποπτείας του χώρου. Ακόμα, το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου διαθέτει άρτια τεχνολογική υποστήριξη, δύο θαλάμους ταυτόχρονης διερμηνείας, τα πλέον σύγχρονα οπτικοακουστικά και τηλεπικοινωνιακά μέσα, καθώς και έμπειρο προσωπικό.
Για την κάλυψη των συνεδριακών απαιτήσεων διαθέτει δύο μείζονες λειτουργικούς χώρους, το κεντρικό κτήριο Α, με την κύρια αίθουσα χωρητικότητας, αναλόγως της διατάξεως των καθισμάτων, μέχρι 400 συνέδρους, και ένα παρακείμενο κτήριο Β πολλαπλών χρήσεων, την «ΠΤΕΡΥΓΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ», όπου, εκτός των βοηθητικών εγκαταστάσεων, διατίθενται και τρεις αίθουσες ( Β1, Β2, Β3 ) πολλαπλών χρήσεων.
Στον προαύλιο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου υπάρχει έκθεση με παλαιά μηχανήματα που λειτουργούσαν στο εργοστάσιο, όπως φιλτρόπρεσσες, γεννήτρια, βαγονέτα μεταφοράς ορυκτών.

Φωτογραφικό υλικό από εργάτες της εποχής

Το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου – Γεώργιος Ηλιόπουλος λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική πολιτιστική Εταιρία, χρηματοδοτούμενη από τη ιδρύτρια του Κέντρου κα Καίτη Κυριακοπούλου, ένδειξη του ενδιαφέροντός της για την ανάπτυξη της Μήλου. Σοβαρό τμήμα των λειτουργικών δαπανών καλύπτεται από επιχορηγήσεις της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.

Subscribe Now

Register to our newsletter

v.25.1

×
Previous Screen