Η Μαίρη Σαμόλη μας μιλάει για την έκθεση που διοργανώνει με μια ομάδα εκλεκτών συνεργατών!

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι τα όπλα μας απέναντι στην κρίση, σας παρουσιάζω την υλοποίηση της έκθεσης «A Jewel Made in Greece – Εικαστικό  Kόσμημα - Δημιουργοί και Δημιουργίες», που μετά από πολλές προσωπικές αναζητήσεις έχω  την  τιμή να διοργανώσω με μια ομάδα εκλεκτών συνεργατών.
Η έκθεση “A Jewel Made in Greece” αφορά την δημιουργία μιας ευέλικτης και καλαίσθητης πλατφόρμας που  φιλοξενεί 26 Έλληνες σύγχρονους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν το Εικαστικό Κόσμημα και 6 δημιουργούς που υπήρξαν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη και εξαγωγή του Ελληνικού Κοσμήματος.
Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει και να προωθήσει την εικόνα του  Ελληνικού Εικαστικού Κοσμήματος που δημιουργείται σήμερα στην Ελλάδα και έχει καταβολές στον ελλαδικό χώρο και στον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού.
Στην παρουσίαση – αποτύπωση αυτής της «στιγμής» του ελληνικού κοσμήματος θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η αναφορά στην ιστορία του  Κοσμήματος και αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την τιμητική συμμετοχή αντιπροσωπευτικών κοσμημάτων πιστών αντιγράφων από τα Μουσεία μας. Με μεγάλη μας χαρά τα φιλοξενούμε και θα τα προβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Παράλληλα θεωρούμε ότι η μεταφορά της έκθεσης στο εξωτερικό, όπου και θα συμπεριλαμβάνονται τα αντίγραφα των Μουσείων, θα συντελέσει σε μια θετική και εξωστρεφή εικόνα για όλους μας, που τόσο πολύ την θέλουμε και την έχουμε ανάγκη.
Πιστεύω πως αν το Κόσμημα δεν είναι απλώς επίδειξη πλουτισμού, τότε σίγουρα αντανακλά κάτι από τον εσωτερικό κόσμο του φέροντος, ή γεννά κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα σε έναν τρίτο: γεννά τη σαγήνη και τον πόθο, την αίσθηση του φευγαλέου (ή αλλιώς: του αιώνιου), την επιθυμία για αρμονία ή/και συνύπαρξη, γεννά το όνειρο και την μαγεία του παραμυθιού..... Πόσο μάλλον όταν αυτό το εικαστικό δημιούργημα έχει τις καταβολές του στον ελλαδικό χώρο, στον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού.
Made in Greece λοιπόν!!! Για να διαλαλήσουμε την υπερήφανη Ελληνικότητά μας και να κάνουμε το “A Jewel Made in Greece” Τίτλο Τιμής.
Την έκθεση επιμελήθηκε  η διακεκριμένη Ιστορικός Τέχνης και Τεχνοκριτικός Ίρις Κρητικού η οποία  με δεξιοτεχνία  και αγάπη σμίλεψε την ιδέα και το περιεχόμενό της και  με βοήθησε να την φτάσω εδώ μπροστά σας.
Με αυτά τα λίγα εισαγωγικά λόγια, σας καλώ να πιστέψετε και εσείς στο όραμά μας και να το στηρίξετε.

Θα είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να σας έχουμε συνοδοιπόρο στο ταξίδι μας, με αφετηρία την «Τεχνόπολις» της Αθήνας και προχωρώντας στον προγραμματισμό της φιλοξενίας της αντίστοιχης έκθεσης σε εκθεσιακά κέντρα του εξωτερικού.
Η έκθεση οργανώθηκε από την Smart Art.

Μαίρη ΣαμόληΕικ.: Αντίγραφο από το Βυζαντινό Μουσείο

Η Ίρις Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης, μιλάει από καρδιάς για τις ανεξίτηλες μνήμες και τα ερεθίσματα που είχε γύρω από το ελληνικό κόσμημα μέχρι σήμερα.

Τα χρυσά απαστράπτοντα μυκηναϊκά προσωπεία, τo σφραγιστικό δαχτυλίδι με τη θεότητα και τους λεοντοκέφαλους δαίμονες από την Τίρυνθα και το σπαρακτικό κλασικό επιτύμβιο ανάγλυφο της Ηγησούς που διαλέγει από την πυξίδα της ένα αγαπημένο κόσμημα για το μεγάλο ταξίδι, είναι από τα πρώτα πράγματα που θυμάμαι ως παιδί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Εξίσου έντονα εντυπώθηκαν για πάντοτε στη μνήμη τα χρυσά νεκρικά στεφάνια με τα φύλλα και τα άνθη μυρτιάς και βελανιδιάς από την Πέλλα και τη Βεργίνα, τα αργυρά στέφανα γάμου, οι χρυσές ζώνες, οι περόνες και τα βαρύτιμα ενώτια με τους πολύτιμους λίθους στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και τα μοναδικά δίδυμα βυζαντινά περικάρπια της Θεσσαλονίκης με τον περίκλειστο διάκοσμο από σμάλτο, τα χρυσά σκουλαρίκια και το εγκόλπιο του 17ου αιώνα με τις κρεμαστές καραβέλες από τη Σίφνο και την Πάτμο στο Μουσείο Μπενάκη, τα συρματερά κοσμήματα των χρυσικών, τα ψαλιδωτά τάματα και οι ασημένιες πόρπες στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ή αργότερα, τα λιτά χρυσά περίαπτα και τα περιδέραια με τις πέτρινες πολύχρωμες χάντρες στο νεότερο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.   

Εικ. Κόσμημα από τον Οίκο Βουράκη

Κοντά σε αυτά, διατηρήθηκαν αναλλοίωτες οι αστικές παιδικές μου μνήμες από τις τακτικές επισκέψεις στους τεχνίτες της νόνας μου στην οδό Περικλέους και στην οδό Θησέως για να φτιάξει χρυσά στριφτά βραχιόλια για εκείνη και ασημένιους χαρτοκόπτες για να δωρίσει, καθώς  και οι εθιμοτυπικές χριστουγεννιάτικες επισκέψεις με τη μητέρα μου στα κοσμηματοπωλεία της οδού Πανεπιστημίου και της οδού Βουκουρεστίου για το φλουρί της πρωτοχρονιάς αλλά και τα πρώτα κατάδικά μου κοσμήματα.   

Με το κόσμημα ως διαχρονικό και μοναδικό έργο τέχνης συναντήθηκα εξακολουθητικά κατά τη διάρκεια των σπουδών μου αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Βιέννη και το Λονδίνο: οι ανασκαφές και τα ευρήματα της Ελεύθερνας, τα σκονισμένα από τον χρόνο εργαστήρια χρυσού και τα παλαιοπωλεία με τα παραδοσιακά και τα λαϊκά τοπικά κοσμήματα ή τα ανατολίτικα λάφυρα ναυτικών ταξιδιών που ακόμη υπήρχαν στο Ρέθυμνο και αργότερα, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης (Museum für Angewandte Kunst), το Μουσείο Victoria & Albert, το Crafts Council, οι υπαίθριες αγορές και οι γκαλερί του Λονδίνου που συστηματικά έδειχναν σύγχρονο κόσμημα και αντικείμενα design, υπήρξαν οι τόποι όπου σύχναζα ως συνήθης ύποπτη και αντίστοιχα, οι τόποι που καθόρισαν την αγάπη μου για το εφαρμοσμένο που συμπληρώνει ως σήμερα εκείνη της ζωγραφικής και της γλυπτικής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1994, μέσα από μια σειρά τυχαίων συμπτώσεων και με τον ενθουσιασμό, το ένστικτο αλλά και την τύχη
του πρωτάρη, ανέλαβα τον σχεδιασμό και τη διεύθυνση ενός μάλλον πρωτοποριακού και φιλόδοξου για την εποχή προγράμματος σεμιναρίων και εργαστηρίων για ενήλικες στην Κηφισιά: στο πλαίσιο της τετραετούς λειτουργίας του Campus Praxis και ενώ το «do it yourself» δεν  αποτελούσε ακόμη σε καμία περίπτωση τάση, γεννήθηκαν ιστορίες αισθητικής, εκπαίδευσης, φιλίας και αγάπης που κρατούν ως σήμερα. Από τα εργαστήρια κοσμήματος που στήσαμε τότε με τον χρυσοδάκτυλο και χαλκέντερο Άκη Γκούμα και συνεχίσαμε συμπαρασύροντας και τη  Δέσποινα Πανταζοπούλου της μοναδικής ως σήμερα για τα ελληνικά δεδομένα Ομάδας «ΑΦΗ», αποφοίτησαν δημιουργοί που εξακολουθούν να μου λένε όποτε συναντιόμαστε ότι τα πρώτα εκείνα μαθήματα «άλλαξαν» δια παντός τη ζωή τους.

Η τύχη επίσης το έφερε να παντρευτώ χρυσοχόο - κατασκευαστή και εισαγωγέα κοσμημάτων. Μαζί του επισκέφτηκα δεκάδες φορές εργαστήρια και κοσμηματοπωλεία συνεργατών και φίλων και εκθέσεις κοσμήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το κοινό μας γραφείο, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, εκεί που χτυπά η καρδιά και ακονίζονται τα εργαλεία των Ελλήνων τεχνιτών που επιμένουν. Τσαλακωμένα κομμάτια και σύρματα χρυσού, ρινίσματα και ελάσματα, δαντέλες, κορδέλες και ψήγματα διαμαντιών, ενώνονται και καρφώνονται βρίσκοντας με τρόπο ανεξήγητο ένα κοινό σημείο σύγκλισης στον πάγκο.

Είκοσι χρόνια μετά, το σκίρτημα στη θέα ενός ευκίνητου χρυσού, αργυρού ή χειροποίητου χάρτινου μέλους, μίας οργανικής όσο και αναπάντεχης σύνθεσης υλικών, παραμένει αναλλοίωτο. Η κατανόηση της αφετηρίας της έμπνευσης και η απόλαυση της υλοποίησής της, αποτελούν ένα τα ωραιότερα στάδια συνύπαρξης του ιστορικού με τον δημιουργό.

Η έκθεση «A Jewel Made in Greece» με τη σειρά της, αποτελεί πάνω από όλα για μένα μια αναδίφηση στις εικόνες, τις φόρμες, τις αφές, τις εμπειρίες και τις γνώσεις που κουβαλώ, μια συνάντηση παλαιών και νέων πολύτιμων φίλων. Αλλά ταυτόχρονα, μία συνύπαρξη πολλών διαφορετικών «ιερών τεράτων» και νέων δυνάμεων, που επιβεβαιώνουν την αγάπη μου για ό,τι ελληνικό, δημιουργικό και αυθύπαρκτο.   

Ευχαριστώ τη Μαίρη Σαμόλη για το ωραίο ταξίδι που εύχομαι σύντομα να συνεχιστεί και εκτός συνόρων.
Ευχαριστώ όλους τους σημαντικούς φορείς, συλλέκτες, σχεδιαστές, συνεργάτες και αφανείς φίλους για την ανεκτίμητη βοήθεια στην πραγματοποίησή του.

Ίρις Κρητικού
Επιμελήτρια της έκθεσης

Subscribe Now

Register to our newsletter

v.25.1

×
Previous Screen