Ο Σωτήριος Ανάργυρος ήταν Έλληνας επιχειρηματίας. Γεννημένος στις Σπέτσες το 1849 με καταγωγή από την ένδοξη σπετσιώτικη γενιά των Αναργυραίων, υπήρξε η σπουδαιότερη προσωπικότητα των Σπετσών του τελευταίου αιώνα. Ενσάρκωσε το κλασικό τύπο του νέου Έλληνα μετανάστη.

Η δίψα του για επιτυχία τον οδηγεί από νεαρή ηλικία σε περιπλανήσεις με σταθμούς την Κωνσταντινούπολη, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τέλος την Αγγλία. Εκεί ασχολείται για πρώτη φορά με τα καπνά. Το 1883 ο Ανάργυρος, οδηγημένος από το εμπορικό του ένστικτο, μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη της Αμερικής. Εκεί προσλαμβάνεται στη μεγάλη καπνοβιομηχανία του Αμερικανοεβραίου Τόμπσον, την οποία και στο τέλος κληρονομεί μετά την υιοθεσία του από τον μεγαλοβιομήχανο. Με βάσει την επιχείρηση αυτή, ο Ανάργυρος κτίζει ένα πραγματικό εμπορικό κολοσσό στο χώρο των καπνών και επεκτείνεται σχεδόν σε όλη την αμερικανική αγορά.

Το 1894 επιστρέφει για πρώτη φορά στις Σπέτσες. Ξανάρχεται τον επόμενο χρόνο οπότε γνωρίζει - και λίγο αργότερα παντρεύεται - τη δεύτερη εξαδέλφη του Ευγενία Θ. Αναργύρου. Το ζεύγος γυρίζει στην Αμερική, για τρία ακόμη χρόνια. Η νοσταλγία όμως της γυναίκας του για τις Σπέτσες εξαναγκάζουν τον Ανάργυρο να πουλήσει τις επιχειρήσεις του στην Αμερική και να εγκατασταθεί στις Σπέτσες. Από την πώληση της καπνοβιομηχανίας του και μόνο εισέπραξε τότε το ιλιγγιώδες ποσό των 650.000 δολαρίων.

Η επιστροφή του Ανάργυρου στο νησί είναι η αρχή της ανάπτυξης των Σπετσών. Η εμπορική του δραστηριότητα συνεχίζεται και στην Ελλάδα. Οι Σπέτσες όμως αποτελούν το επίκεντρο των ενεργειών του. Το 1904 τελειώνει η ανέγερση πολυτελούς αρχοντικού, νεοκλασικού ρυθμού, στο κέντρο της πόλης. Το 1907 κατασκευάζει με δικά του έξοδα, το πρώτο υδραγωγείο του νησιού. Το 1913-14 η προσφορά του μεγάλου ευεργέτη προς το νησί είναι μεγάλη. Πρώτον αγοράζει μεγάλη έκταση την οποία αναδασώνει, δημιουργώντας και πάλι το πευκοδάσος των Σπετσών, δεύτερον ανοίγει περιφερειακούς δρόμους στο νησί και τρίτον κατασκευάζει το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο. Το τελευταίο αυτό έργο του έδωσε μεγάλη τουριστική ώθηση στις Σπέτσες και ανέδειξε το νησί σε παραθεριστικό κέντρο των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Το 1927 γίνεται η έναρξη της λειτουργίας της Αναργυρείου - Κοργιαλενείου Σχολής η οποία ήταν η μεγαλύτερη προσφορά του εθνικού ευεργέτη και πραγματικά ανέβασε το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού. Η Σχολή υπήρξε ένα από τα καλύτερα πρότυπα κολέγια των Βαλκανίων και υπήρξε έμπνευση του Ελευθερίου Βενιζέλου, προσωπικού του φίλου και δημιούργημα του Ανάργυρου. Λειτούργησε μέχρι το 1983 με Έλληνες και αλλοδαπούς μαθητές.

Εκτός από τις προσφορές του προς το νησί, σημαντικές είναι και οι δωρεές του προς το κράτος για την αγορά αεροπλάνων και υπέρ των αναπήρων πολέμων.

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ

1849: Γέννηση του Σωτ. Αναργύρου στις Σπέτσες. Γόνος της μεγάλης οικογένειας των Χατζηαναργυραίων, Ναυάρχων και Ναυμάχων του 1821

1867: Αποφοίτηση από το Σχολαρχείο Σπετσών.

1868 ως 1872: Περιπλανήσεις του νεαρού Ανάργυρου στην Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία και Αίγυπτο

1873 ως 1878: Παραμονή στη Μασσαλία κοντά στο θείο του Ανδρέα Χατζηαναργύρου (Πρόξενος της Ελλάδος)

1878 ως 1883: Παραμονή στο Λονδίνο. Ενασχόληση με το εμπόριο και την κατασκευή τσιγάρων

1883: Μετανάστευση στη Η.Π.Α (Ν. Υόρκη)

1883 ως 1894: Δημιουργία τεράστιας καπνοβιομηχανίας στις Η.Π.Α.

1896: Γάμος Σωτ. Ανάργυρου με την Ευγενία Θ. Αναργύρου στην Αθήνα. Επάνοδος του ζεύγους στη Ν. Υόρκη

1899: Εκποίηση της καπνοβιομηχανίας και επιστροφή στις Σπέτσες για μόνιμη εγκατάσταση.

1904: Αποπεράτωση αρχοντικού

1906: Χωρισμός Σωτηρίου Αναργύρου - Ευγενίας Αναργύρου

1906 ως 1910: Κατασκευή έργων υποδομής στο νησί των Σπετσών

1912: Γνωριμία Σ. Αναργύρου με τον Πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο. Μεγάλες δωρεές του Αναργύρου προς το Έθνος (αγορά πολεμικών αεροσκαφών - δωρεά ποσού για περίθαλψη τραυματιών του Πολέμου 1912-1913.)

1913: Αγορά του 44% της εκτάσεως του νησιού και δημιουργία του πανέμορφου δάσους.

1914: Χρονολογία έναρξης λειτουργίας του Ξενοδοχείου «Ποσειδώνιο»

1918: Απονομή στον Σωτ. Ανάργυρο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος των Ιπποτών από τον φίλο Βασιλιά Αλέξανδρο, ως επιβράβευση της εθνικής προσφοράς του.

1919: Συστατική Πράξη του Αναργύρειου Ιδρύματος με πρόεδρο τον Ελ. Βενιζέλο και αντιπρόεδρο τον Σωτ. Ανάργυρο. Απονομή στον Σωτ. Ανάργυρο του Χρυσού Σταυρού του Βασ. Τάγματος των Ιπποτών Γεωργίου του Α.

1923: Έναρξη εργασιών ανέγερσης της Αναργυρείου Σχολής με κύριο χρηματοδότη τον Σωτ. Ανάργυρο και συμβολή του Κοργιαλενείου Κληροδοτήματος.

1927: Έναρξη λειτουργίας της Σχολής, συνέχιση των οικοδομικών έργων.

1928: 22 Ιανουαρίου: δημοσίευση στο ΦΕΚ του Καταστατικού της Σχολής όπως ισχύει μέχρι σήμερα. 10 Μαρτίου: συγκρότηση της πρώτης εκτελεστικής επιτροπής. 28       Οκτωβρίου: επίσκεψη και επιθεώρηση της ημιτελούς σχολής από τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γόντικα. 1 Νοεμβρίου: σύνταξη από τον Ανάργυρο ιδιόγραφης διαθήκης με την οποία κληροδότησε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του (Δάσος, Ποσειδώνιο, Αρχοντικό και λοιπά ακίνητα) στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών. 18 Δεκεμβρίου: θάνατος Σωτ. Αναργύρου. 19 Δεκεμβρίου: κηδεία του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη και ιδρυτή της Σχολής στον Ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου Σπετσών, παρουσία του Προέδρου της Κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου.

Πηγή: Wikipedia & Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

Subscribe Now

Register to our newsletter

v.23.41

×
Previous Screen