The News

Grande Bretagne Hotel, historic value for the City of AthensGrande Bretagne Hotel, historic value for the City of Athens

Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1830, η Αθήνα άρχισε να προσελκύει ένα νέο τύπο επισκεπτών, εύπορους Έλληνες της "Διασποράς" οι οποίοι είχαν την πρόθεση να πάρουν πίσω την κληρονομιά τον προγόνων τους. Μεταξύ αυτών και ο Αντώνης Δημήτριος, ο οποίος επέστρεψε στην πόλη το 1842 για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Αγόρασε ένα οικόπεδο απέναντι στο Ανάκτορο του Βασιλιά Όθωνα και ανέγειρε το πρώτο "Stadtpalais",μια μεγαλοπρεπή οικία που αντανακλούσε τον εκλεπτυσμένο αστικό τρόπο ζωής του Λονδίνου και του Παρισιού. Η εντυπωσιακή έπαυλη των 90 δωματίων ήταν η πρώτη μορφή του σημερινού ξενοδοχείου.

Ο ξενοδόχος Σάββας Κέντρος αγόρασε την πρώην οικία Δημητρίου μαζί με τον Ευστάθιο Λάμψα το 1874 και με ένα υπέρογκο δάνειο 800.000 δραχμών το μετέτρεψαν στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Με την άνευ προηγουμένου χλιδή του, το απαστράπτον αυτό ξενοδοχείο έγινε έμβλημα της πόλης της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το 1941, το ξενοδοχείο στέγασε το αρχηγείο του Τρίτου Ράιχ, ο Χίτλερ και ο Ρόμελ διέμεναν εκεί την παραμονή της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η αναταραχή συνεχίστηκε με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των αντιστασιακών κομμουνιστών και του Ελληνικού Στρατού. Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στέγασε πλήθος προσφύγων επί χρόνια και φιλοξένησε τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γεωργίου Παπανδρέου και της Βρετανικής αντιπροσωπείας, με πιο επιφανές μέλος της τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Η ειρήνη τελικά αποκαταστάθηκε το 1956 και το ξενοδοχείο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ελίτ. Όταν η Χούντα του 1967 έπεσε το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέρασε τέσσερις μήνες στη σουίτα του στον πέμπτο όροφο σχηματίζοντας τη νέα κυβέρνηση. Το ίδιο έτος, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απεύθυνε λόγο στους Έλληνες από μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου μετά την απόπειρα δολοφονίας του και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Δεδομένης της πλούσιας ιστορίας του, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κατάλογος μελών βασιλικών οικογενειών, αρχηγών κρατών, διεθνών μεγιστάνων και διασημοτήτων που έχουν μείνει στο Ξενοδοχείο είναι ανεξάντλητος. Για να κατονομάσουμε μερικές σταρ, οι κυρίες Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Σοφία Λώρεν, Μαρία Κάλλας και Μπριζίτ Μπαρντό έχουν απολαύσει την αριστοκρατική περιποίηση στη Βασιλική Σουίτα. Ινδάλματα του Χόλυγουντ όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Σον Κόνερι και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα έχουν επισκεφθεί επανηλειμμένως το ξενοδοχείο, ενώ καλλιτέχνες όπως ο Στιγνκ, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Jay-Z και ο Χοσέ Καρέρας διέμειναν στο ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους.

Το 2003, με μια επένδυση ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ, το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία ανακαινίστηκε ολοσχερώς και ξαναβρήκε την παλαιά δόξα ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων που συνεχίζει να τέρπει τους επισκέπτες χάρη στη θρυλική φιλοξενία και το εμβληματικό του στυλ.Back to News Back to all current news

The NewsClose