Ετσι έχει οραματιστεί την έκταση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, του βραβευμένου αρχιτέκτονα και ...Sir της αρχιτεκτονικής Νόρμαν Φόστερ,  που υπογράφει το masterplan του σχήματος της Lamda Development. Στόχος, η επένδυση που θα αποτελέσει, εφόσον βέβαια υλοποιηθεί, τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Αθήνα, να δώσει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στην ελληνική πρωτεύουσα και να ενισχύσει το τουριστικό της προϊόν, προσελκύοντας επιπλέον 1 εκατ. τουρίστες. Κεντρικό ρόλο, με βάση και το masterplan που έχει υλοποιήσει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, θα έχει και το γνωστό κτίριο Σααρίνεν, το κεντρικό κτίριο που πρώην αερολιμένα Αθήνων, το οποίο κτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50 και ανήκει στα τελευταία έργα του Φινλανδού Eero Saarinen, ενός επίσης κορυφαίου αρχιτέκτονα της εποχής.

Σύμφωνα λοιπόν με το masterplan της Foster + Partners, το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμο από τον περασμένο Νοέμβριο (σ.σ. οπότε και ήταν ...μία από τις καταληκτικές ημερομηνίες του ΤΑΙΠΕΔ για το διαγωνισμό του Ελληνικό) θα υπάρξει πλήρης αναβάθμιση των μέσων μεταφοράς της περιοχής, όπου θα δημιουργηθεί και εκτενές εσωτερικό δίκτυο. Επιπλέον, θα υπάρξει και αξιοποίηση της παραλίας σε μήκος 1 χλμ., η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ η μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα μεταμορφωθεί σε μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες πανευρωπαϊκά. Η οικιστική ανάπτυξη θα είναι κατά κύριο λόγο χαμηλή και θα περιβάλλεται από εσωτερικές λίμνες και χώρους πρασίνου, ενώ τα κτίρια που θα κατασκευασθούν θα έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε να προβάλλουν το σύγχρονο αρχιτεκτονικό πρόσωπο της Αθήνας, κάτι που λείπει σήμερα από την ελληνική πρωτεύουσα. Από τα κεντρικά στοιχεία της μελέτης, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό, είναι το aquarium (ενυδρείο), το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης αλλά και το πάρκο, που θα συγκαταλέγεται στο top 3 των ευρωπαϊκών πάρκων με στόχο τη δραστική μείωση του ''κακού'' ενεργειακού αποτυπώματος της όλης επένδυσης.

“Το γεγονός και μόνο ότι οι επενδύσεις στο Ελληνικό μπορεί να φέρουν τις υπογραφές αρχιτεκτονικών γραφείων τέτοιου βεληνεκούς θα σημάνει τη μετεξέλιξη της Αθήνας σε προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας. Ιδιαίτερα μάλιστα αν συνυπολογισθεί και η έτερη επένδυση του Ιδρύματος  Σταύρος Νιάρχος για την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη που υλοποιείται με την υπογραφή του Ρέντζο Πιάνο, ενός επίσης ''γκουρού'' της αρχιτεκτονικής'', ανέφεραν στο newmoney.gr  στελέχη του εγχώριου real estate.

Ο 78χρόνος αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ, βραβευμένος με το βραβείο Pritzker Architecture Prize Laureate το 1999 υπογράφει μερικά από τα πιο γνωστά έργα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής όπως ο ''θρίαμβος'' της αρχιτεκτονικής, το κτίριο Gherkin στο Λονδίνο,  το οποίο μάλιστα θεωρείται και ώς ένα από τα 7 θαύματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, την ανακαίνιση του Reichstag (ομοσπονδιακή Βουλή) στο Βερολίνο, το New Globe Theater στη Νέα Υόρκη, το νέο World Trade Center στη Νέα Υόρκη, το Museum of Fine Arts στη Βοστόνη κ.α..

Η στάση των Elbit και L&R

Από την πλευρά της η θυγατρική του ομίλου Λάτση, δείχνει τον τελευταίο καιρό ότι είναι η πιο ''θερμή'' διεκδικήτρια του έργου του Ελληνικού και ήδη έχει προχωρήσει σε συμμαχίες με διεθνή κεφάλαια- η Fosun φαίνεται ότι μπορεί να είναι ένα από αυτά-, ενώ oι δύο άλλοι διεκδικητές, η βρετανική London & Regional Properties και η ισραηλινή Elbit δεν έχουν ανοιχθεί ιδιαίτερα, έστω κι αν η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών είναι για το τέλος Φεβρουαρίου. Παρόλ' αυτά, το τελευταίο διάστημα συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρετανοί έχουν εκφράσει ποικιλοτρόπως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, ότι η επένδυση, όπως έχει σχεδιασθεί, είναι πολύ μεγάλη και ενέχει μεγάλο ρίσκο, έστω κι αν, από την πλευρά του, το Δημόσιο αποφάσισε να προκρίνει τελικά και τη χρήση καζίνο, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική. Παράλληλα, παραμένουν και τα προβλήματα χρηματοοικονομικής φύσης που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι πάντως από αρχή φαίνεται να ''πιστεύουν'' στο Ελληνικό.

Οπως πάντως ανέφερε μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, το έργο  μπορεί να φθάσει από πλευράς όγκου επενδύσεων τα 7 δισ. ευρώ, προσελκύοντας επιπλέον 3 δισ. ευρώ σε παράλληλες/ συμπληρωματικές επενδύσεις.

Της Στεφανίας Σούκη - Πηγή: Τι περιλαμβάνει το masterplan του Sir Νόρμαν Φόστερ για το Ελληνικό | newmoney.gr

 

Subscribe Now

Εγγραφείτε στη λίστα μας

v.25.1

×
Επιστροφή