H Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση είναι ο νέος τόπος πολιτισμού της Αθήνας. Στη Στέγη παρουσιάζονται εκδηλώσεις και δράσεις που αφορούν σε όλο το εύρος των τεχνών και των γραμμάτων, το θέατρο, το χορό, τη μουσική και τα εικαστικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη πολιτιστική έκφραση, στην υποστήριξη των Ελλήνων δημιουργών, στην καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών, στην εκπαίδευση για τα παιδιά και στη διά βίου μάθηση για ανθρώπους κάθε ηλικίας, στη συνύπαρξη και τη συνομιλία των επιστημών και των ιδεών με τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες.
Συνέχεια
Αυτή η εγκατάσταση χαρακτηρίζεται επίσης με:Aithousa,Athina,Gala,Live,Live Συναυλίες,Αθήνα,Αθήνα Χώρος,Αίθουσα,Αττική,Βραβεύσεις,Δεξιώσεις,Διάλεξη,Διοργάνωση,Διοργάνωση,Εκδηλώσεις,Εκδήλωση,Εκπαιδεύσεις,Εκπαίδευση,Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα,Εξοπλισμός (A/V),Εσωτερικός Χώρος,Εταιρικές Εκδηλώσεις,Εταιρική Εκδήλωση,Ημερίδες,Θέα,Θέα Ακρόπολης,Θεατρικα Εργα,Θεατρικό Έργο,Ιδιωτικός Χώρος,Κεντρικό,Κέντρο,Οπτικοακουστικός,Παραγωγή,Παρουσιάσεις,Παρουσίαση,Πολιτιστικές Εκδηλώσεις,Πρόγραμμα,Συναυλία,Συναυλία,Συναυλίες,Συνέδρια,Συνεδριακός Χώρος,Συνέδριο,Τεχνολογία,Χειμερινός Χώρος,Χώρος Αθήνα,Χώρος στην Αθήνα,Χώρος Συνεδρίου,Χώρος Συνεδρίων,Ωραία Θέα
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θεμελιώθηκε στην Αθήνα το 2004 και κατασκευάστηκε με την αποκλειστική χρηματοδότηση και επίβλεψη του Ιδρύματος Ωνάση. Το κτίριο ανεγέρθη σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης τριών στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Συγγρού 107-109, περιβάλλεται από τέσσερις δρόμους καλύπτοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και διαθέτει εσωτερικούς χώρους συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ.
Κεντρική επιλογή του Ιδρύματος Ωνάση ήταν ένα κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας. Γι’ αυτόν το λόγο πραγματοποιήθηκε διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αρχιτεκτονική μελέτη συγκεντρώνοντας συνολικά 66 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων επελέγη η πρόταση του γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Architecture Studio, που προέβλεπε την ανέγερση ενός κτιρίου ύψους 27 μέτρων επενδυμένου με λευκό μάρμαρο και γυαλί, για να παραπέμπει στη λιτότητα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Την εκτέλεση του σχεδιασμού ανέλαβε ομάδα αρχιτεκτόνων αποτελούμενη από τους Jean Prablanc, Ειρήνη Ιωαννίδου και Φωτεινή Τσανάκα. Τη διοίκηση του έργου είχε η ΤΕΝΣΩΡ Κατασκευαστική ΑΤΕ, με διευθυντή έργου τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Σ. Παπαδημητρίου.
Το κτίριο, με μια διττή υπόσταση, αποτελεί δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, ενώ ταυτόχρονα η απλότητα του κτιριακού όγκου και η απέριττη μορφολογική έκφραση τού προσδίδουν έναν έντονο μνημειακό χαρακτήρα.
Στην πρόσοψη αποτυπώνεται η φιλοσοφία της βασικής αρχιτεκτονικής ιδέας: ένα πάλλευκο, ορθογώνιο, ανάλαφρο κέλυφος που μέσα από το εύρημα των οριζόντιων μαρμάρινων λωρίδων αποκαλύπτει τον κυρίως κτιριακό όγκο με τις δύο αίθουσες και τους υπόλοιπους χώρους. Ο ιδιαίτερος τρόπος διαμόρφωσης της πρόσοψης λειτουργεί σαν ένα σκηνικό που εναλλάσσεται, προσδίδοντας αίσθηση μυστηρίου στο κτίριο, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας οι λευκές οριζόντιες «περσίδες» ανακλούν το έντονο αττικό φως προκαλώντας από μακριά την εντύπωση ενός ελαφρού κυματισμού, ενώ τη νύχτα –όταν οι μαρμάρινες λωρίδες φωτίζονται διαφορετικά– η εικόνα αντιστρέφεται, επιτρέποντας να εμφανιστεί το εσωτερικό του κτιρίου και να αποκαλυφθεί το θερμό κέλυφος που περιβάλλει τις αίθουσες των εκδηλώσεων.
Η κατασκευή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ακολουθώντας τις σύγχρονες ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τα συστήματα ελέγχου και ασφαλείας, σεισμικής προστασίας κ.λπ., πλαισιώθηκε από πλειάδα εκλεκτών και έμπειρων επιστημόνων, η οποία περιλάμβανε ομάδα στατικών μηχανικών, μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων μηχανικών, αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, καθώς και εξειδικευμένους συμβούλους σε θέματα ακουστικής, φωτισμού, εγκαταστάσεων σκηνικών θεάτρου και οπτικοακουστικών συστημάτων.
Για το εσωτερικό των δύο αμφιθεάτρων στο ισόγειο του κτιρίου πραγματοποιήθηκε νέα αρχιτεκτονική μελέτη την οποία ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Mark Foley του αγγλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Burrell Foley Fischer Llp, Architects Urban Designers. Η καταξιωμένη εικαστικός Αιμιλία Παπαφιλίππου σχεδίασε το χώρο του μπαρ. Το θεατρολογικό φωτισμό των δύο αμφιθεάτρων επιμελήθηκε ο James Morse της εταιρείας Light & Design Associates, που εδρεύει στο Λονδίνο, ενώ ο επανασχεδιασμός του αρχιτεκτονικού φωτισμού σε όλο το κτίριο πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Ελευθερία Ντεκώ & Συνεργάτες.
Λιγότερα