Οργανώνετε Γάμο|Συνέδριο|Bachelor|Εταιρική Εκδήλωση ή κάτι άλλο στην Αθήνα;

Η Αθήνα αποτελεί ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας τα έχει όλα. Θέατρα, εκδηλώσεις, καφετέριες, εστιατόρια, μουσεία, εκθέσεις.
Στο Κολωνάκι, γύρω από το Σύνταγμα, στο Θησείο, στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά βρίσκονται τα πιο κοσμοπολίτικα καφέ της πόλης. Ενδιαφέροντα στέκια όμως θα βρείτε και σε άλλες περιοχές, όπως στα Εξάρχεια, στη Φωκίωνος Νέγρη και στο Γκάζι. Στις περιηγήσεις σας στην πόλη θα βρείτε πάγκους πλανόδιων μικροπωλητών με ψημένα κάστανα, καλαμπόκι, ζεστά κουλούρια και σταφιδόψωμα. Απολαύστε την ατμόσφαιρα που αποπνέει η Αθήνα κάνοντας ένα περίπατο στo Θησείο και στην Πλάκα, θαυμάζοντας τα πολλά αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία που έχει να επιδείξει.

Τι να δείτε

  • Ακρόπολη. Αποτελεί το σύμβολο της Αθήνας, καθώς πρόκειται για τον διασημότερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Η Ακρόπολη άκμασε κατά τη διάρκεια του Χρυσού Αιώνα του Περικλή. Στον 5ο π. Χ. αιώνα χρονολογούνται κα τα μνημεία που βρίσκονται στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ο χώρος της Ακρόπολης χρησίμευε είτε ως τόπος λατρείας είτε ως τόπος κατοίκησης.
  • Παρθενώνας. Αποτελεί ίσως το διασημότερο μνημείο στον κόσμο. Είναι ο πρώτος ναός που κτίστηκε πάνω στο βράχο περίπου το 447 π. Χ. και αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο. Ο Παρθενώνας είναι ναός δωρικού ρυθμού και ήταν αφιερωμένος στην Αθήνα Παρθένο. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη, ενώ τα γλυπτά φιλοτεχνήθηκαν από τον Φειδία. Στο εσωτερικό του υπήρχε χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. Τα δυο αετώματα του ναού απεικονίζουν σκηνές από τη μυθολογία. Ο Παρθενώνας χρησιμοποιήθηκε ως βυζαντινή εκκλησία, ως λατινική και ως τζαμί, ενώ κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπέστη πολλές καταστροφές.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός. Ο ναός του Ολυμπίου Διός είναι ένας από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου. Άρχισε να κατασκευάζεται το 515 π. Χ. και ολοκληρώθηκε το 131 μ. Χ. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπίου υπήρξε χώρος λατρείας του θεού Δία. Στο εσωτερικό του ναού υπήρχε ένα κολοσσιαίο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του γλύπτη Φειδία. Το εντυπωσιακό αυτό οικοδόμημα αποτελούνταν από 104 συνολικά κορινθιακούς κίονες ύψους 17 μέτρων, από τους οποίους σήμερα σώζονται μόνο οι 16. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται και τα λείψανα πολλών ακόμη σημαντικών μνημείων που χρονολογούνται από τα κλασικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, όπως ο ναός του Δελφινίου Απόλλωνα, ο ναός του Κρόνου και της Ρέας, οι πύλες του Θεμιστόκλειου Τείχους.
  • Ψυρρή. Του Ψυρρή είναι μια ιστορική συνοικία, η οποία έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και έχει εξελιχθεί σε στέκι της νεολαίας και των καλλιτεχνών. Στην περιοχή βρίσκονται πλήθος εστιατορίων, μεζεδοπωλείων και bars, αλλά και πολλά θέατρα. Αξίζει να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια και να νιώσετε πως βρίσκεστε στην παλιά Αθήνα, ψωνίζοντας από τα αναρίθμητα καταστήματα με παλιά και μεταχειρισμένα είδη.
  • Μοναστηράκι. Το Μοναστηράκι είναι μια από τις γραφικότερες και πολυσύχναστες περιοχές της Παλιάς Αθήνας. Χαρακτηριστικό της είναι οι στενοί δρόμοι και τα μικρά κτίρια που παραπέμπουν στην οθωμανική περίοδο της πόλης. Το Μοναστηράκι είναι συνδεδεμένο στο μυαλό των Αθηναίων με το παζάρι που για πολλά χρόνια γινόταν κάθε Κυριακή. Σήμερα, στο Μοναστηράκι θα βρείτε πολλές αντικερί και παλαιοπωλεία. Στις οδούς Αδριανού, Ηφαίστου και Πανδρόσου θα πάρετε μια γεύση της παλιάς Αθήνας, καθώς είναι οι πιο εμπορικοί δρόμοι της περιοχής. Αξίζει να δείτε κοντά στο σταθμό του ηλεκτρικού το τζαμί Τζισταράκη, το οποίο κτίστηκε το 1759 από τον Μουσταφά Αγά και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής και αποτελεί το μοναδικό επισκέψιμο τζαμί της Αθήνας.
  • Σύνταγμα. Το Σύνταγμα αποτελεί την ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία στο κέντρο της πόλης. Εδώ βρίσκεται η Βουλή των Ελλήνων, ο Εθνικός κήπος, το Ζάππειο.
  • Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για ένα έργο του αρχιτέκτονα Γκέρτνερ. Χαρακτηριστικό του είναι οι κίονες δωρικού ρυθμού στις εισόδους του. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής κοσμούν τους τοίχους και τις οροφές του κτιρίου. Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο προαύλιο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης λόγω την ευζώνων που αποτελούν την τιμητική φρουρά της βουλής των Ελλήνων και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Αξίζει να δείτε την αλλαγή φρουράς που γίνεται κάθε δύο ώρες.
  • Πλάκα. Η Πλάκα είναι η γραφικότερη και η παλαιότερη συνοικία της Αθήνας. Σήμα κατατεθέν της είναι τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια που απλώνονται κάτω από το λόφο της Ακρόπολης. Αξίζει να ανακαλύψετε τις ιστορικές γειτονιές με τα νεοκλασικά της Πλάκας, τις αρχοντικές κατοικίες και τις παλιές φτωχογειτονιές με τα μικρά βυζαντινά εκκλησάκια, και να μυηθείτε στον τρόπο ζωής των Αθηναίων του περασμένου αιώνα. Στα στενά της Πλάκας θα βρείτε πολλά καταστήματα με κάθε λογής σουβενίρ. Τα Αναφιώτικα αποτελούν μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Πλάκας, καθώς αποτελούν μια μικρογραφία κυκλαδίτικου οικισμού, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Οι πρώτοι κάτοικοι της γειτονιάς κατάγονταν από την Ανάφη, με αποτέλεσμα η γειτονιά να γεμίσει με κατάλευκα σπίτια με μπλε πόρτες και παράθυρα, χαρακτηριστικό των οικισμών του Αιγαίου πελάγους. Στην περιοχή της Πλάκας αξίζει να δείτε τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς, που αποτελούσε το κέντρο της αστικής ζωής στην αρχαία Αθήνα. Η στοά του Αττάλου είναι η μοναδική διώροφη στοά στην Αθήνα. Κτίστηκε τον 2ο αιώνα π. Χ. και σήμερα φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο με σημαντικά εκθέματα. Ο Πύργος των Ανέμων αποτελεί το επίνειο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Είναι ένας μαρμάρινος πύργος του 1ου αιώνα π. Χ. Τα διακοσμητικά ανάγλυφα γύρω από το πάνω μέρος του πύργου παριστάνουν τους οκτώ ανέμους της μυθολογίας. Επίσης ενδιαφέρον προσελκύει ο ναός του Ηφαίστου, που μοιάζει με μικρογραφία του Παρθενώνα. Ο ναός του Ηφαίστου είναι περισσότερο γνωστός ως Θησείο, από το όνομα της συνοικίας που βρίσκεται.
  • Κέντρο της Αθήνας. Το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ των οδών Μητροπόλεως, Αθηνάς, Σταδίου και Ερμού. Εδώ μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας, να πιείτε τον καφέ σας ή να γευματίσετε. Ο πεζόδρομος της Ερμού, ο οποίος καταλήγει στο Μοναστηράκι, έχει αποκτήσει διεθνή φήμη για τα επώνυμα εμπορικά καταστήματα και την τουριστική του κίνηση. Στο κέντρο της Ερμού θα συναντήσετε την Εκκλησία της Καπνικαρέας του 11ου αιώνα, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας.
  • Ακαδημία Αθηνών. Η Ακαδημία Αθηνών είναι ένα από τα τρία κτίρια της περίφημης Νεοκλασικής Τριλογίας που απαρτίζουν η Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και η Βιβλιοθήκη. Το κυρίως κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών είναι χαρακτηριστικό χάρη στο μεγάλο του αέτωμα και τις δυο κίονες ιωνικού ρυθμού που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο της Ακαδημίας, όπου έχουν τοποθετηθεί τα αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς. Σήμερα στο κεντρικό κτίριο στεγάζονται τα γραφεία της Πρυτανείας.
  • Πανεπιστήμιο. Το δεύτερο από τα κτίρια της Νεοκλασικής Τριλογίας είναι το Πανεπιστήμιο των Αθηνών, η πρόσοψη του οποίου κοσμείται με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ενώ ενδιαφέρον προσελκύουν το σιντριβάνι και η κυκλική σκάλα.
  • Βαλλιάνειος Εθνική Βιβλιοθήκη. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας ή Βαλλιάνειος Βιβλιοθήκη αποτελεί μέρος των κτιρίων της Νεοκλασικής Τριλογίας των Αθηνών: Ακαδημία – Πανεπιστήμιο – Βιβλιοθήκη. Το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στοιχείο του κτιρίου είναι η είσοδός του, με τη διπλή σκάλα αναγεννησιακού ρυθμού, ενώ το αναγνωστήριο έχει κίονες δωρικού ρυθμού και γυάλινη οροφή.
  • Ομόνοια. Η πλατεία Ομόνοιας είναι η δεύτερη σπουδαιότερη πλατεία της Αθήνας, μετά την πλατεία Συντάγματος. Στην Ομόνοια συναντάει κανείς ανθρώπους από κάθε φυλή, καθώς η περιοχή συγκεντρώνει μεγάλη εμπορική κίνηση.
  • Πλατεία Κλαυθμώνος. Στην πλατεία βρίσκεται το Μέγαρο Βούρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινό παλάτι του Βασιλιά Όθωνα και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πόλεως Αθηνών. Στο Μουσείο θα δείτε αξιόλογες συλλογές από πίνακες και έργα χαρακτικής που σχετίζονται με την ιστορία της νεότερης Ελληνικής πρωτεύουσας από τις αρχές του 18ου αιώνα. Επίσης, στο Μουσείο εκτίθενται έπιπλα που άνηκαν στον πρώτο Βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα.
  • Πλατεία Αβησσυνίας. Η πλατεία Αβησσυνίας έγινε λόγω του παραδοσιακού Κυριακάτικου παζαριού που για πολλές δεκαετίες πραγματοποιούνταν στην περιοχή. Εδώ μπορείτε να βρείτε αντίκες, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, και πολλά άλλα αντικείμενα. Μετά τα ψώνια σας, στην περιοχή θα βρείτε πολλά παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες για να επισκεφθείτε.
  • Εξάρχεια. Μια από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθηνάς που σήμερα έχει εξελιχθεί σε στέκι νεολαίας και καλλιτεχνών. Αξίζει να περπατήσετε στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Θεμιστοκλέους, αλλά και στους άλλους πεζόδρομους της περιοχής και να περιηγηθείτε στις ήσυχες και γραφικές γειτονιές με παραδοσιακά ταβερνάκια και ουζερί.
  • Κολωνάκι. Είναι η πιο αριστοκρατικής συνοικία της Αθήνας, καθώς γύρω της εκτείνονται οι εμπορικότεροι δρόμοι της περιοχής όπως Πατριάρχου Ιωακείμ, Τσακάλωφ, Αναγνωστοπούλου, Κανάρη, Σκουφά, Μηλιώνη. Στο Κολωνάκι θα βρείτε μερικά από τα ακριβότερα εμπορικά καταστήματα, οίκους μόδας, πολυτελή εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια. Μην παραλείψετε να απολαύσετε τον καφέ μας, ανάμεσα στους αναρίθμητους Αθηναίους, σε ένα από τα δημοφιλή στέκια του Κολωνακίου.
  • Ζάππειο. Το Ζάππειο Μέγαρο είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, κτισμένο μέσα στον Εθνικό Κήπου. Στο κήπο του Ζαππείου διοργανώνονται εκθέσεις, ενώ αποτελεί κι ένα δημοφιλή τόπο συνάντησης τουριστών και ντόπιων.
  • Εθνικός Κήπος. Ο Εθνικός Κήπος αποτελεί μια όαση στην καρδιά της Αθήνας, πίσω από το κτίριο της Βουλής. Τον Κήπο δημιούργησε η Βασίλισσα Αμαλία και αποτελούσε τόπο συνάντησης της αριστοκρατίας. Σήμερα ο χώρος έχει διαμορφωθεί με μονοπάτια, λουλούδια, γλυπτά και μικρές λιμνούλες με πάπιες, καθώς και με έναν μικρό ζωολογικό κήπο στο κέντρο του. Στον Εθνικό Κήπο βρίσκεται και το Ζάππειο Μέγαρο.
  • Λυκαβηττός. Στο λόφο του Λυκαβηττού αξίζει να δείτε το μικρό λευκό εκκλησάκι του 19ου αιώνα. Στο λόφο του Λυκαβηττού μπορείτε να ανέβετε με τελεφερίκ, από το τέρμα της οδού Πλουτάρχου ή και με τα πόδια.
  • Γκάζι. Το συγκρότημα κτιρίων λειτουργούσε για την παραγωγή φωτιστικού αερίου. Σήμερα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ως μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη, και ανήκει στο βιομηχανικό πάρκο, την Τεχνόπολη, όπου λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές δραστηριότητες.
  • Λόφος Φιλοπάππου. Ήταν γνωστός κατά την αρχαιότητα και ως λόφος των Μουσών. Βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη και προσφέρεται για περιπάτους καθώς διαθέτει πολύ πράσινο, γραφικά λιθόστρωτα μονοπάτια αλλά και ιστορικά μνημεία.
Σχετικά άρθρα
Post Thumbnail
Πού να Διοργανώσετε το Απόλυτο Reunion Συμμαθητών
Post Thumbnail
4 Ιδέες για Οικογενιακά Reunions