8 ιδέες για Έναν Eco-friendly Γάμο

Έχετε τύψεις για τον φαντασμαγορικό γάμο που ετοιμάζετε και ζείτε υπό τον φόβο του επικριτικού βλέμματος των alternative, και βεβαίως, vegan φίλων σας για το food waste και την ενεργειακή σπατάλη; Εάν σας αποσχολεί το αποτύπωμα του γάμου σας στο περιβάλλον, σας δίνουμε ιδέες, ώστε να προετοιμάσετε έναν ενεργειακά ουδέτερο γάμο, προτείνοντάς τις κατάλληλες εξισορροπιστικές ενέργειες. Σκεφτείτε μόνον ότι για έναν γάμο, η εκπομπή CO2 μπορεί να φθάσει και τους 50 τόνους, για την αντιστάθμιση των οποίων, θα χρειαστεί να φυτέψετε περί τα 2.500 δέντρα.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός γάμου είναι τα αεροπορικά ταξίδια, ο αριθμός των καλεσμένων, το φαγητό και τα εισαγόμενα λουλούδια. Μια κατάλληλη λύση θα ήταν να κάνετε έναν μικρό τοπικό γάμο με μενού για χορτοφάγους και second hand outfits για να αντισταθμίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πτήσης των καλεσμένων της στην εκδήλωση, ωστόσο εμείς σας παρουσιάζουμε και κάποια λιγότερο ριζοσπαστικά tips, ανάλογα με τον βαθμό βιώσιμότητας που θέλετε να πετύχετε.

Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσετε με τους σωστούς προμηθευτές. Ρωτήστε εκ των προτέρων τους μελλοντικούς σας συνεργάτες εάν ανακυκλώνουν ή έχουν εναλλακτικές λύσεις ή ψάξτε για eco-friendly wedding planners.

1. Δώστε τους όρκους σας σε ένα κτήμα αφιερωμένο στη βιωσιμότητα

Το ενδιαφέρον σας για το περιβάλλον μπορείτε να το δείξετε και στη γαμήλια εκδήλωση, δημιουργώντας την αντίστοιχη ατμόσφαιρα κι επιλέγοντας μικρά κτήματα για γάμο. Κάτω από τον έναστρο ουρανό και με τη συντροφιά λίγων φίλων και συγγενών μπορείτε να χαρείτε τη γιορτή της ζωής σας σε ένα χώρο δεξιώσεων, εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον που απαιτεί ελάχιστη διακόσμηση για να μετατραπεί σε γιορτινή αυλή. Επιλέξτε έναν χώρο εκδηλώσεων που σέβεται το περιβάλλον, εναρμονίζεται με την φύση και μπορεί να σας δώσει οικολογικές λύσεις ως προς τον φωτισμό και τη διακόσμηση, περιορίζοντας τη χρήση μη ανακυκλώσιμων προϊόντων, την κατανάλωση ενέργειας καθώς και την δημιουργία υπολειμμάτων. Οι βιοκλιματικά σχεδιασμένοι χώροι εξασφαλίζουν άψογη θέρμανση ή ψύξη και εξαερισμό, ενώ η οικολογική φιλοσοφία του κτήματος θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στα φυσικά υλικά που δομούν τον χώρο, όπως επίσης και στις παροχές του (βιολογικά προϊόντα, καλλυντικά).

Υπάρχουν πολλά eco resort χώροι δεξιώσεων που πραγματοποιούν εκδηλώσεις σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και με τόσα πολλά μικρά κτήματα για γάμο να γίνονται eco friendly, δεν θα χρειαστεί να θυσιάσετε το στυλ για να είστε βιώσιμοι. Η λίστα που θα πρέπει να τσεκάρετε προτού επιλέξετε το χώρο για τη γαμήλια δεξίωσή σας περιλαμβάνει μερικά μικρά αλλά σημαντικά «πράσινα» βήματα:

• Αντικατάσταση των κοινών λαμπών του κτήματος με ενεργειακές

• Θέρμανση του νερού με χρήση της ηλιακής ενέργειας τους καλοκαιρινούς μήνες

• Χρήση υγραερίου στις κουζίνες

• Χρήση νέας τεχνολογίας πλυντηρίων λινών, με μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας

• Χημική ανάλυση του πόσιμου νερού από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο

• Φιλικά προς το περιβάλλον καθαριστικά-απορρυπαντικά
• Χρήση επιστρεφόμενων συσκευασιών

• Χρήση ανακυκλώσιμων ειδών σερβιρίσματος

Ανακύκλωση καμένων ελαίων, πλαστικού, χαρτιού και γυαλιού σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανακύκλωσης, μπαταριών, δοχείων μελανιού, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανακύκλωσης

myvenue wedding ideas
2. Μεταφυτεύστε τα λουλούδια

Βεβαίως, τα λουλούδια είναι καθοριστικά για τη διακόσμηση του χώρου και δεν θέλουμε να τα παραλείψουμε. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι η διακόσμηση είναι φιλική προς το περιβάλλον, ίσως με ζωντανά λουλούδια και δεντράκια που θα μπορούν αργότερα να μεταφυτευτούν.Μπορείτε να επιλέξετε εποχιακά λουλούδια, για την καλλιέργεια των οποίων δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα ή να τα προμηθευθούμε από τοπικό ανθοπωλείο, μειώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται κατά τη μεταφορά τους και ζητώντας παράλληλα από τον ανθοπώλη να μην τα ψεκάσει για επιπλέον άρωμα ή αντοχή. Εναλλακτικά, μπορείτε φυσικά να επιλέξετε να παντρευτείτε σε έναν κατάφυτο -φυσικά διακοσμημένο- κήπο!

3. Ελαχιστοποιήστε τη σπατάλη τροφίμων

Οι ποσότητες τροφίμων, που θα παραγγείλετε θα πρέπει να βασίζονται σε RSVP, ενώ το μενού θα πρέπει να διαμορφωθεί ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών. Υποστηρίξτε ντόπιους παραγωγούς, αναζητήστε τα λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα ή τολμήστε ακόμα και ένα vegan menu, ενώ αν υπάρχει περίσσευμα  φαγητού, μπορείτε να προσφέρετε δοχεία από βιοδιασπώμενο υλικό ώστε οι καλεσμένοι να πάρουν το φαγητό στο σπίτι τους.

4. Δώστε μια ευκαιρία στο παρελθόν

Η επιλογή των wedding outfits, μπορεί να γίνει οικολογικά και συνειδητοποιημένα νοικιάζοντας τα φορέματα των παρανύμφων, που αποτελεί μία φιλική προς το περιβάλλον και αρκετά οικονομική επιλογή. Εναλλακτικά, μπορείτε να προτιμήσετε μία vintage εμφάνιση,  αξιοποιώντας κρυμμένους θησαυρούς στην ντουλάπα της μητέρας σας ή ακόμα και φορώντας το νυφικό της! Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι σχεδιαστές λανσάρουν ολόκληρες eco συλλογές φροντίζοντας όχι μόνον το περιβάλλον αλλά κι εξετάζoντας τις συνθήκες εργασίας των ατόμων που τα κατασκευάζουν με τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το οργανικό βαμβάκι, το οικολογικό μετάξι και η ανθεκτική ίνα μπαμπού, να προσδίδουν αδιαμφισβήτητη φινέτσα.

5. Eco-προσκλήσεις

Ασφαλώς, θα μπορούσατε να αποστείλετε τις προσκλήσεις ηλεκτρονικά. Εμείς, βέβαια, σας προτείνουμε να προτιμήσετε τον παραδοσιακό τρόπο και να τις στείλετε ταχυδρομικά! Μειώστε την ποσότητα του χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε, την λίστα των καλεσμένων ή χρησιμοποιήστε ανακυκλωμένο χαρτί. Αποφύγετε περίτεχνους φιόγκους, κόλλα, glitter ή διακοσμητικά στοιχεία που καθιστούν τις προσκλήσεις ακατάλληλες για ανακύκλωση και προτιμήστε την πυρογραφία αντί για την χρήση μελανιού.

myvenue wedding ideas myvenue wedding ideas
6. Επιλέξτε «πράσινη» μεταφορά

Μειώστε τα μεταφορικά και το αποτύπωμα άνθρακα του γάμου σας και προτείνετε στους καλεσμένους σας να μοιραστούν τα αυτοκίνητα στην μετακίνησή τους ή μισθώστε mini busses, μειώνοντας σημαντικά το carbon footprint. Εάν παντρεύεστε σε νησί, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι και περπατήστε στην εκκλησία ή προτιμήστε να πάτε με άμαξα, βάρκα, ποδήλατο ή ακόμα και με τα πόδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Ένας ακόμη τρόπος να γίνει ο γάμος σας πιο «φιλικός προς το περιβάλλον» είναι να μη χρειαστεί οι καλεσμένοι να μετακινηθούν εκ νέου για το χώρο της δεξίωσης και να μειωθεί η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, αν ο γάμος γίνει μέρα.

7. Απελευθερωθείτε από το πλαστικό

Μία από τις πιο επιδραστικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε είναι να εξαλείψετε το πλαστικό μιας χρήσης από τη γαμήλια γιορτή σας. Επενδύστε σε επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και καλαμάκια για τα ποτά σας, αναζητήστε σκεύη κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως μπαμπού, ενώ μπορείτε επίσης να γίνετε πιο πράσινοι, επιλέγοντας να νοικιάστε τη διακόσμηση που θα χρησιμοποιήσετε.

8. Οικολογικές μπομπονιέρες γάμου

Μια όμορφη ιδέα για τις μπομπονιέρες είναι να χρησιμοποιηθούν γλάστρες με λουλούδια ή χάρτινα κουτάκια από ανακυκλωμένο χαρτί με σπόρους φυτών. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε κλασικές μπομπονιέρες γάμου, φτιαγμένες από υφάσματα όπως το λινό σε αρμονία με τα χρώματα και το στυλ της υπόλοιπης διακόσμησης. Μια άλλη τάση που αυξάνεται σε δημοτικότητα είναι να δοθεί ένα ποσό ως δωρεά σε ένα φιλανθρωπικό ή οικολογικό ίδρυμα αντί για μπομπονιέρα!

Κάθε στιγμή είναι κατάλληλη για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον και να μειώσουμε τη μεγάλη ζημιά που έχουμε προκαλέσει. Η οργάνωση του γάμου με αυτά τα εύκολα και χρηστικά tips μπορεί να γίνει παιχνιδάκι και να ζήσετε την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μας με green χαρακτήρα και φυσικά guilt-free!

Σχετικά άρθρα
Post Thumbnail
Πώς να Διοργανώσετε το πιο Πετυχημένο Εταιρικό Retreat
Post Thumbnail
Πού να Διοργανώσετε το Απόλυτο Reunion Συμμαθητών